A legfrissebb ráreagálások

BLOGOK, AMIKET OLVASOK

http://ariesworld.blog.hu/ http://e-clipse.blog.hu/ http://jerryjames.freeblog.hu/

Nyelv És Lélek

2010.10.24. 22:17 Na'conxypan

“Egy új világ kezdődik minden nyelv küszöbén, a szépség új birodalma új értelmi és érzelmi törvényekkel. Mi tehát a tíz legszebb magyar szó? Ezt felelném, abban a tudatban, hogy válaszom merőben önkényes, és éppúgy jellemez engemet, mint nyelvünket:

Láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír."

 

Így nyilatkozik Kosztolányi Dezső, s vajh melyikünk merné megkérdőjelezni őt.

Kétségkívül hangzatos, dallamos és gyönyörű szavak. (hangzás és értelmezés tekintetében ajánlom még M.M. Bahtyin a szó esztétikájával foglalkozó tanulmányait---jóllehet nem könnyed olvasmányok)

Ősz

Csodálatos évszak. A színek a dér első lehelletével pompába borítják az addig zöldellő világot. S ez a térdre kényszerítés nem hirtelen folyamat,  a természet engedi a halandónak, hogy megálljon egy percre ámulni annak gúnyáit.

Engem lehengerelt. Megadtam magam az évszak művészi szépsége előtt.

A nagymamámnál jártunk a hétvégén, aki zala megye szívében, a Válicka-völgyben egy  kb. 600 fős összlakosú kis faluban él. Ahogy elhelyezkedése is sejtetni meri, a települést középmagas, elbűvölő dombok ölelik.

Felemelő és felszabadító volt pihentetni szemeimet a hullámzó oromzaton. A méregzöldek, erős barnák, okkerben villódzó levelek, és amazok melyeket mintha mézszínűre csókolt volna a lehajló napkorong. És a tűz színei...azok a téglavörös foltok, a bűnös skarlát szín bélyege és az ünnepélyes bíbor hajnal ecsetvonásai a tájon.

Mesteri...a vörös és a zöld komplementer színei egymásnak (kiegészítő színek) ezzel a legteljesebben emelik ki a másik intenzitását. A reklámokban például szándékosan haználják ezeket a színeket erős pszichére gyakorolt hatásuk miatt. A természet pedig mindezt képes színanyaggal, klorofillan, karotinnal előállítani.

Ha az ember ezekre az erdőkre néz messziről, olyannak tetszenek, mintha pillekönnyed habfelhők telepedtek volna rá a párától feketére feslett pálcalábakra.  A nedves avar és a frissen hulló levelek illatához semmi sem hasonul.

Az egérszürke égbolton gyülekeznek a fellegek...

A nénik és a bácsik összeszaladnak, szemük a láthatárra réved:

"Lefelí száll a füst, a tűz mellett érződik a pernye, gyün mán az eső."

Az embert utoléri a varázslat...egy mindent magábazáró lélegzetvétel...melyben nem csak a tüdő, hanem minden érzék kitágul...

Lelkembe zártam a képet...

Az írás felséges dolog, az ember többé nem önmaga, mégis egy saját maga alkotta univerzumban mozog. Ma például egy őszi délutánon férfiként és nőként, szeretőként és szeretettként lovagoltam egy erdőn keresztül, sárga levelek alatt; és én voltam a lovakban, a levelekben, a szélben, a szereplőim szavaiban, még a vörös napban is, ami szerelemtől ittas szemeiket lehunyni kényszerítette.

1 komment

Holnap végre hazatérek...

2010.10.21. 20:35 Na'conxypan

Fáradt vagyok...

Kimerült...

Ma az ÁzsiaCenter-ben voltunk munka után Bélával. Megkért, hogy kísérjem el ruhákat venni, mert egyedül nem tudja mi áll jól neki. Persze elkísértem...olyan furcsa ez a mi kapcsolatunk...Mintha kötelező volna gondoskodnunk egymásról...Együtt kikészítjuk egymást, de hosszú ideig külön sem jó. Nem puszta szeretet, nem barátság, nem megszokás, nem puszta kényelem...nem tudom mi..

Ördögi dolog.

ÁzsiaCenter...jézus micsoda hely. Mintha a józsefvárosi piac beköltözött volna egy plázába. Két szárnya van ennek a csodának, középen üveg lift, ami olyan gyors, hogy majdnem elokádtam magam...

Műanyag szag mindenütt és fura kevert nyelven sipitozó kis kínaiak. Nem fehér embernek való. Kárókockás kötött pulcsikat vettünk és öveket. Az egyik öv csatján, amit Bélának megvettünk Batman jele díszeleg...azt hiszem ez a közös bennünk...soha nem növünk fel legbelül.

A ruhaválasztás után minden játékboltot végig túráztunk...Béla imádja a Legót én pedig a plüssöket nyúzom meg mindig. A Nicis jószágokat együtt szoktuk megnyaggatni, hsizen már szinte kis családunk van...nálam is vagy 20-30 db plüss, és nála is majd ennyi. Egymásnak vásároltuk még őket. Amiből nekem kicsi van abból neki nagy és fordítva. A rénszarvastól a mackóig minden megvan szinte. A 10cm-estől a 120cm-esig.

Óhatatlanul ma is bővült a család. Az egyik cukiság nem akart fent maradni a  polcon, ahonnan együtt leműtöttük. Béla szerint jönni akart velem haza.

Így katam meg Fülit a harmadik birkát :D {már volt egy szürke és egy fekete}

Még midnig olyan boldoggá tett, mint az első plüss, amit kaptam. 24-én lennénk 3 évesek...Béla azt mondta bár a véletlen alkalom szülte, de akkor vegyük úgy, hogy ezért kaptam...

Már nem bírom lekövetni a világot...

De holnap végre hazatérek anyukámhoz...

A városomhoz..

Szeretetbe és a nyugalomba...

Talán végre levegőhöz jutok és fellélegezve térhetek vissza...

 

5 komment

Fracture

2010.10.20. 21:55 Na'conxypan

"Nincsenek átmeneti korszakok, minden napunk az életünk legvalódibb része: ez az életünk."

Ma a "semmi különös"-ről írok...Arról, amikor épp nem fordul meg velem a világ, nem váltanak világot körülöttem a szuperhősök...Az abszolút semmiről, az átlagosról.

Este 20:55 van, heverek az ágyban és Brian Molko hangjával szexualizálok...

Nem mászkálok el sehova...elég nekem a fekete-fehér plüss takaró és a laptopom megnyugtató közelsége...Ölemben a klaviatúra, s ma életem hiányzó részleteit töltöm ki Seira kérésére...

Megérkezett a hideg idő...szeles, kellemetlen, bőrcserző, arc-csípő...Vergődve ébredek napok óta, rosszul alszom, nyugtalanul...álmomban hánykolódok, s fel-fel ébredek vagy rémülök nem tudom...A hivatalos ébresztőm 8-kor kelt Placebo:Because I Want You c. dallamára...Félsötétben kutatok csinos ruha után ilyenkor...a fénnyel nem akarok felverni senkit...

Pestiesen mondva a Deákon lakom. (ami ugye egy konkrét közterületet jelöl lásd Deák Ferenc tér..azonban a környéken mindenre ezt használják, kivétel az Erzsébet térre, mert azt még előszeretettel tájolják be Gödörként.}Innen egy metro megállót kell mennem a kék vonalon majd kb 5 perc séta és már bent is vagyok az új munkahelyemen. Ez egy T-Partner üzlet, ahol napi 5 órát dolgozom, amit egy 3 órás e-learning elméleti képzés követ.

Az ottani munkatársak remek karakterek. Segítőkészek, rendesek, jófejek, fiatalok és mindenki a maga nemében vonzó külsővel van megáldva. A főnököm is hihetetlenül kedves...Vadászik  jópár vizslája van, s az egyiket Zsömit néhanap be is hozza az irodába. Édes kutya.

Az üzlet a belváros szívében van...sok a parlamentből ismert vagy a tv képernyőkről visszacsengő ügyfél. Igazán jól érzem itt magam. Mindennap izgalmas...Fél 3-kor már végzek is és maximum 20 perc alatt otthon vagyok délután...

Deák...Szóval egy kib...ott nagy gyűjtőfogalom egyik szegmensén helyezkedik el az albérlet, ahová beköltöztem. A lakás három szobás...négyen lakunk itt, akár egy kis család. Három fiúval lakom együtt...ráadásul szobaszinten szendvicsbe vágtak.

Egyik oldalamon két srác Csaszi és Máté lakik a legnagyobb szobában, s nekik van erkélyük is, illetve külön fördőszobájuk. Mellettük vagyok én, ezért az én szobámon keresztül távoznak minden reggel s érnek haza esténként. Az én szobám hatalmas és tágas... Szinte szédülök benne...csillárom van, az ágyam keletiesen elfüggönyözve egy világos lila muszlinnal...és mindig édes gyümölcs illat van..

Tőlem a folyosóra jutunk, ahol a másik mosdónk található illetve a janicsár ábrázatú Péter nevű lakótársam szobája.Közös helységünk még egy konyha, amit állandóan leharcolunk...néha két hétig senki nem ér hozzá a szeméthalomhoz a sarokban és a mosatlan edényekhez..

Mindenki dolgozik....mindannyian a telekommunikációban..

Nem rossz arcok amúgy...

Máté sokszor motyog vagy énekelget magában hangosan. Ilyenkor egész ijesztő...Keveset alszik, mindig szétgyötört vándor költő feje van...de a szíve a helyén. Gondolkodásban hozzá állok a legközelebb.

Peti lókupec skinje ellenére, /ami egy sötétebb bőrszínnel is párosul/ folyamatosan hozza fel a csajokat...{nem is értem hogy csinálja}... Saját bevallása szerint beutazta már az egész világot -őszintén? nehezen képzelem el, hogy igaz legyen, de jól áll neki-. Legkedveltebb szava, amivel bármilyen témában mondatot bír indítani a KONKRÉTAN szó.

Csaszi a volt osztálytársam, aki segített idekerülnöm. Végtelenül cinikus, ironikus, kiábrándult megkeseredett magának való személyiség. Mindenről megvan a véleménye, emellett pedig elképzelni sem tudja, hogy lehet az másképp is gondolni. Baráti sörözésekkor mindig hosszan vitázunk...Ő engem valami soha fel nem növő rózsaszín amorf anyagnak lát, aki plüssfelhőkről lóbálja a lábát. Csaszi nem hisz semmiben, és ennek halvány szükségét sem látja. Amikor részeg vagy msánapos, akkor nagyon bújóssá válik, ilyenkor jó éjt ölelgetést kapok tőle, ami azért nekem is jól esik.

Épp most rontott be hozzám Csaszi és Peti, hogy szívesen partiba csapnának...

[kis viccesek---ezekre a poénokra már a szemem sem rebben :D]

Hát így élünk mi...

Így élek én a világuralomra törés szüneteiben :)

2 komment

Kingdom Of Rust

2010.10.18. 23:21 Na'conxypan

JerryJames épp a blog csinosításán fáradozik...

Alakul, mint valami élő anyag...amíg végül elnyeri végleges kiteljesedett formáját...

Végre minden rozsda lepereg, egyediek leszünk.

1 komment

süti beállítások módosítása