A legfrissebb ráreagálások

BLOGOK, AMIKET OLVASOK

http://ariesworld.blog.hu/ http://e-clipse.blog.hu/ http://jerryjames.freeblog.hu/

TollTenger

2010.06.26. 23:28 Na'conxypan

"A színházhoz nem kell más, mint három deszka, két színész, és egy közös szenvedély."

"Színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő.
Fellép és lelép: s mindenkit sok szerep vár életében."
 

Fülled vasárnap délután volt. Az utcák üresek és rémisztőek voltak. A koszos kapualjakban utcagyerekek koptatták az aszfaltot különféle formájú és méretű kavicsokkal. Nem sétáltak az idősödő párok és az örökifjú suhancok sem csábítgatták a miniszoknyás fruskákat. Csak egy fagylaltárus támaszkodott mozdulatlan biciklimasinája és az érdesre vakolt házfal közé. Már-már úgy tetszett nem is él, aztán mégis prezentált egy lassú mozdulatsort, ami visszarántotta őt az élők sorába. Semmilyen felesleges mozdulatot nem tett, óraműpontossággal emelte karját, miközben lassan hunyta be ólom szemhéjait, s úgy törölte végig az izzadtság-harmatot homlokán, hogy abban szinte élete minden fájdalma manifesztálódott. Az óra épphogy elüthette a kettőóratizenegyet. Ballagtam tovább, a séta megkönnyítette a lelkemet. Testem felhevült a nyári nap égető sugarainak engedelmeskedve. Szívem egyre szaporábban lüktette végig a vérköreimben áramló testfolyadékot. Szomjaztam…Mikor pedig a városi sivatagban már a szédüléses ájulás veszélye fenyegetett, hirtelen templomként emelkedett előttem egy színház épület. Óvatosan feszegettem az aranyfüsttel gondosan kimunkált szárnyas üvegajtókat, amik rögvest engedelmeskedtek is ujjaim feszítő nyomásának. A napfényről beérve előbb vak emberként tapogattam csak a csarnok oszlopai közt. Faragott pálmaágakba kapaszkodtam és hosszú percekig a retinámat tornáztattam, hogy alkalmazkodni tudjon a belső fényviszonyokhoz. A hatalmas előtér törpeként ölelt magába…körbenéztem és szinte átfontak, elnyeltek a kacifántos indák és a pompázatos ezüst griffmadarak karmai. Ijesztő némaság uralta a teret, mégis volt valami varázslatos e helyben. Három hatalmas ébenfa ajtó meredezett a mennyezet felé. Mindegyiken egy-egy bibliai jelenet volt örökül hagyva a látogatóknak. Ahogy közelebb léptem a középsőhöz, -szemügyre venni eme mesteri munkát- halk zaj szüremkedett ki mögüle. Benyitottam, finoman simítva hajtottam el magam elől a meggyszínű nehéz bársonyt, s ezzel a mozdulattal párhuzamban hangosodni és tisztulni kezdtek a hangok…

Szereplők

KRISZTINA

ÁRON

NARRÁTOR

KÖZÖNSÉG

Színhely: Külvárosi színház. Kettes terem. Fenséges vérszínben izzó bíbor falak, fehér indák cirádáival tarkítva. A színpadot gesztenyebronz keret foglalja körbe, melyet előkelő sötét téglaszín nehéz damaszt függöny szegélyez. Fa széksorokon vörös bársonyborítás. A mennyezetről gyöngycseppként opálszín csillárok ereszkednek alá. A díszlet egy szerényen berendezett pesti bérlakást idéz. A színpadon egy nő tűsarkúban és egy egyszerűen öltözött zavart férfi. A nézőtér majdnem tele.


Első jelenet


Belépek. Lábujjhegyen közelítem meg a végtelennek tűnő széksorok között a színpadot. A második sorban izgatottan, de halkan foglalok el egy addig szabad ülőhelyet. Megdöbbenve veszem észre, hogy előttem is üresen hagytak egy széket. Teljessé bővül hát előttem a látótér. A színpadon egy férfi és egy nő vitázik éppen. Hátuk megett egy pesti bérlakás elhanyagolt kopott bútorzata emelkedik magasba a deszkák szintjétől. Mintha egy ablak is hanyagul nyitva maradt volna…mindenütt szétzilált ruhák és zacctól feketedő kávéscsészék hevernek. Akklimatizálódok…figyelek, átveszem a terem hangulatát és a darab zakatoló tempóját.

A nő rododendron színű klasszikus tűsarkút visel, hosszú combjait harisnyakötő szorítja el. Rövidke egérszürke szövet nadrágszoknya takarja, felül pedig vasalatlan hajszálcsíkos fehér inget visel. A férfi éppen olyan magas, mint a magassarkakon egyensúlyozó nő. Egyszerű kopott grafitszín pólót hord a mosott kék farmerhez. Egyikük sem különösen szép vonású, a félhomályban divatosan csúnyák. Valószínűleg házasok, legalább is viszonyuk van…ércesen vitáznak egymással.

 

KRISZTINA

            Nem értem hogy jutottunk idáig…

 

ÁRON

            Mi a büdös francot nem lehet ezen érteni?

 

KRISZTINA

            Hisz mikor olyan jól kijöttünk egymással….Mikor változott meg ez köztünk?

 

ÁRON

            Kurvára nem tudom.

 

KRISZTINA

            Mért nem szóltál előbb?

 

ÁRON

Milyen előbb? Hogy értve előbb? Kriszta ne idegelj fel…csak fogadd el…elmúlt valami és kész.

 

KRISZTINA

            Megváltozom, esküszöm.

 

Áron cigire gyújt a színpadon.

Én pedig a cigaretta füst lassan terjengő mintái közt elvesztem a koncentrációm. Már ismét csak egybehömpölygő zajt hallok…idegesítő zümmögést.

Zavar a színpadon kialakuló passzív-agresszív unott feszültség. Körbenézek, kik szegődtek társamul ebben a provokatív matinéban. Valami posztmodern kortárs művész darab lehet, mert senki sem tartja az etikettet és félhangosan vitatják meg, fűzik hozzá kommentárjaikat a színen látható eseményekhez. A mellettem ülők hozzám is beszélnek…”Ugye mennyire időszerű a darab? Milyen élethű pár.” "Erről eszembe jut egy szomorú szám. Mi is a címe?" „Szerintem boldogok. A fiú oda van a lányért” „Egyértelműen halálraítélt a kapcsolatuk, hiszen össze sem illenek.” „Jó lenne látni milyen, ha nem veszekednek.” „A srácnak tuti szeretője van. És már messziről levágós, hogy a lány előbb szarvazta fel.” ...Én csendben hallgatok, nem reagálok.

 

Második jelenet

 

Még mindig zavar valami nagyon. Kimenni nem akarok, nekem még fontosak az illem szabta korlátok. Fészkelődni kezdek óvatosan, hogy ne legyen feltűnő és kellemetlen a játékban lévő színészeknek. A bársonyszék puha derekam körül nem egyenletesen nyeli el várakozó testem. Az oldalamat valami nem ideillő gyötri lassan sebesre. Valami nehezebb tárgy lehet, elképzelni sem tudom mi. Tapogatni kezdek finom mozdulatokkal körbejárva kényelmetlenségem epicentrumát. Egy fegyver csövét rajzolják ki párnás ujjaim. Milyen izgalmas, még sosem láttam ilyet -gondolom végig a folyamatot miként kellene előrántani pánik keltés nélkül. Kezem a kagylóberakásos markolaton pihen. (Biztos vagyok benne, hogy kagyló, hiszen tapintása összetéveszthetetlen) Nem remeg egy porcikám sem, biztosabban irányítom végtagjaimat, mint valaha. Félbeszakítva a másodrangú szereplők sekélyes diskurzusát pattanok fel, majd egy hirtelen mozdulatot téve a jobb lábam már az előttem lévő szék párnáján tapos. Kezemben a fegyver, amit hangos kattintással biztosítok ki. Üvöltve hagyja el torkomat a hangsor.

 

NARRÁTOR

            Elég! Legyen már vége!

 

Hangom erélyes és teátrális.

A közönség előbb megdöbbenve figyel. Én a mennyezetet célzom, majd az aláhulló vakolat jelzi találatom eredményességét.

A vakolattól fehérre mázolt arcú közönség, (akár bohócok a cirkusz manézsán) állva tombolva,  tapssal ünnepel. Úgy hiszik beépített szereplő vagyok, és a megdöbbentés az eszközöm.

Lassan átlépdelek a bíborszín bársonyhuzatos támlán és a színpad széléig sétálok. Hideg, kimért mozdulattal ismét kibiztosítom a fegyvert, de ezúttal halántékomhoz emelem. Aztán egy pillanat töredéke alatt odadobom a férfi főszereplőhöz. A színészek cipőtalpaitól kifényesedett pallókon Áron lábfejéig csúszik a hatlövetű. A riadt rémület kézzelfogható a teremben, a közönség áll még,de nem tombol, a színészek elhűlve várnak, s nem moccannak. Kimerevedik a kép. Színház az egész világ, -gondolom magamban- s egy pimasz ugrással a színpad szélére ülök, megtörve a félelmet. Nem hagyhatom szó nélkül mégsem az eseményeket. Játszom hát tovább.

 

NARRÁTOR

            Azt hiszitek, fognak rajtam a kurva golyók?!

            Hogy tetszett az első menet? Akartok még játszani?!

            Hogy én mit akarok? A világot, fiacskám, a világot!

            Mit bámultok? Egy rakás kibaszott seggfej. Mi az, nincs vér a pucátokban ahhoz, hogy olyanokká váljatok, mint én? Nektek szükségetek van az olyan emberekre, mint én. Akikre ujjal mutogathattok: "Itt a rosszfiú!" Miért, ti kik vagytok? A jók? Nem. Nem vagytok ti jók. Csak tudjátok, hogy kell elrejtőzni a világ elől. Hazudni. Nekem nincs ilyen problémám. Én mindig az igazat mondom. Akkor is, ha hazudok. Kívánjatok jó éjszakát a rosszfiúnak! Gyerünk. Utoljára láttok ilyen rosszfiút mint én, az biztos. Gyerünk. Adjatok utat a rosszfiúnak!

Ezzel a mondattal kisétálok a teremből, magára hagyva ezt a nevetséges melodrámát…Újjászületek. Főnixi szárnyaim tolltengerét ezentúl már nem viasz fogja össze. S a napfény soha többé nem árthat…  

2 komment

A kulcs, hogy találj valakit, akinek az őrültsége passzol a tiédhez

2010.06.25. 22:56 Na'conxypan

"A boldogsághoz legalább annyira fontos tudnunk, kik nem vagyunk, mint azt, hogy kik vagyunk."

Lélekmosdató felismeréssel keltett a ma reggel...

Az előzményekhez szükséges tudni, hogy nem csak a blogban, hanem a mindennapok rohanásában is elhanyagolt téma volt LordW. Mindig csak egy-egy órát csippentettem a nap végén, más dolgokat előrehozva, más embereket istenítve, más világokba vágyva. Nem fektettem valami sok energiát a megismerésébe, főleg miután alig pár találkozás után kifakadt nekem, mennyit gondol rám, mennyire szüksége van rá, hogy a mosolyom ne maradjon ki egy napjából sem. No gondoltam én, majd keres ennek tükrében, s ha mégsem talán nekem jobb is úgy, hiszen S.Urasággal lezáratlan ügyünk ezerszer fontosabb volt. Tudni kell, hogy a múlt héten S.Urasággal közösen kitaláltuk menjek-e BalatonSoundra vagy sem. Ez úgy zajlott, hogy mivel az ezredik finomkodó kérdésemre sem tudott válaszolni érdemben ezzel kapcsolatban msnen...{értsd úgy, hogy én őt nem akartam megbántani ezzel, eljátszani a  bizalmat, hiteltelennek tűnni szemében ezért az érdekelt mennyire zaklatá fel, ha LordW-vel elmennék fesztiválozni} ezért S.Uraság feldobott egy pénzt otthon a pesti szobájában, én itt eldöntöttem ha fej=nem megyek, ha írás=megyek. Ezt nem árultam el neki előre, de megfogadtam nem csalok, teljesen a sorsra bízom a jövőnket. Mikor megszületett az eredmény megkérdeztem rögtön, ha rajta múlt volna, melyik oldalra csal? Azt válaszolta, akkor nem mennék. És a sors is így döntött...

Mivel eddig sz@rtam LordW-re s valószínű, mert ezt megérezte az eheti műsora az volt, hogy nem ért rá, került, lemondta a találkozókat mindig. Nekem ez jól is jött, nem akartam magyarázkodni miért nem megyek Soundra, miért vagyok hűvös...Kedden a délutáni kávézás közepette meglepő hívás érkezett...LordW megkérdezte csak alkohollal élek-e vagy egyéb örömforrásokkal is...mert hogy ő épp vásárol...jesszus majdnem lefordultam a  székről...tényleg ezzel képes volt felhívni??? Mondom nem, de nem is megyek Soundra...És itt jött az error duma, hogy ő már eltervezte, hogy ketten meghogy biztosra vette, hogy megyek...

Nos...egyrészt nem beszéltük meg, az elején csak felvetette és nem volt biztos...másrészt, hogy alig ismerjük egymást az hagyján, de hogy ő így felettem dönt....az nekem nem fér bele...{Azt hitte? Tényleg azt hitte, hogy biztosan megyek? Talán valóban megvenni akart a bérlettel...}

Aztán tegnap mikor visszaérkeztem is lemondott egy találkozást, mert nappal másnapos volt, éjjel meg esküvői videót vágott...megbeszéltük, hogy ma délelőtt pótolunk. Persze éjjel ismét buliban tengődött...Canyon záró volt...

Mire ébredtem délelőtt 10-kor? LordW atom belassult hangjára -amit gyanítom az alkohol és egyéb más dolgok keveréke idézett elő- ami azt volt képes közölni egyedül, hogy ő most ért haza a partyból...Na ott fordult fel a gyomorom...csak annyit mondtam...pihend ki magad...

Én sem vagyok szent...de vannak dolgok, amiket nem tolerálok...odafigyelést és tiszteletet várok...és ahogy ez a hihetetlen hányinger elárasztotta a testem jól tudtam, nem egy ilyen fickó való mellém. Nekem nem ez kell...ezt nem akarom.

Mókázhatok azon, hogy akár a ruháknál idénye úgy nálam kényem-kedvem válogatja a "divatot"...Idén mintás jövőre egyszínű fürdőruhát akarok...eddig a jézusszandálos, tavaly a hippi, most a szemüveges kocka kell...

Mindez nem számít...vannak olyan párosítások, amiknek egyértelműen nincs jövőjük. Én csak a természetes drogokban hiszek...szex, alkohol és rock zene...ennyi...és ez nem változik. Lehet, hogy szánalmas és rövid a kódexem, de ez teszi teljessé a világomat. Minden őrület ebből születik. Semmi pszichedelikus vagy szintetikus cucc...sajnálom LordW...

A nap másik fontos konklúzióját Popper Péter fogalmazta meg hűen: A fontos dolgokat nem lehet "kicsit" csinálni. Az ember nem lehet egy kicsit terhes, egy kicsit vérbajos, egy kicsit halott.

Azt gondolom szerelmes sem lehet csak egy kicsit...és szolgáljon ez tanúságul mindenkinek, akit nem szeretnek "eléggé", aki kendőzni akarja érzéseit, aki nem akar hinni benne, hogy szerethetik, esetleg nem képes belátni, hogy szeret...

Szóval a hétfő is kétesélyes...tudom jól. Lehet éppúgy NEM is a válasz, mint az IGEN. De a saját pesszimizmusomból kiindulva mondhatnám úgy is....még akár meg is lephet...még akár teljesülhet is az álom...

"Szerintem az a legfontosabb, hogy ne veszítsük el a titokzatos ismeretlen iránti kíváncsiságunkat, a rácsodálkozás képességét. Higgyünk kicsit a jó vagy a gonosz varázslatában, a lehetetlenben, a csodákban. Miért kell félni egy "nem"-től, miért kell bármit is későbbre halasztani, ha a legfontosabb mindenekfölött teljességében élvezni az életet?"

Volt olyan barátnőm, aki már ma olyan mailt küldött át, melyben belinkelte a Quimbytől a Most múlik pontosan c. számot, mondván mi jutottunk róla eszébe. S.Uraság és az én különleges és fájdalmasan szép melodrámánk...Vissza is írtam rögvest...azért még ne temessük a szent halottat...Csak megvárnám azt a hétfőt...majd akkor lehet sírni ríni...

De azt gondolom addig értelmetlen, és nem is ezek a fontos dolgok. Boldoggá tesz a puszta tény, hogy megismertem S.Uraságot...és hálával tartozom minden varázslatért, amit az életembe csempészett...

...ennyi...

"Egyáltalán nem fontos, hogy milyen volt,
vagy, hogy milyen lesz
utolsó találkozásunk.
Csupán egy fontos:
A Találkozás Törölhetetlen Ténye."

 

1 komment

Ifjú szívekben élek

2010.06.24. 19:32 Na'conxypan

"Mindig legyen egy kis kétség, amelyet le kell csillapítsunk. Íme, ez kelti fel a pillanat szomjúságát, s élteti a boldog szerelmet. Mivel a félelem sohasem tágít tőle, gyönyörei sohasem untatnak bennünket."

Hétfőn eldől minden....

Ha már a pokoli hétfőknél tartunk, ezen a héten hétfőn S.Uraságal lefightoltuk életünk első és nagyon remélem utolsó igazi veszekedését. Tulajdonképpen az előző posztban szereplő számon pattantunk meg. Én nyilván válaszra leletem benne, kiéreztem hogy....game over....ezért kifakadva végleg bezártam az msn-ablakot, bármilyen lehetőség útját és szívemet előtte.

Valamiért még sem indult haza vizsgája után Pestre...azt írta talán mindnekinek előbb teljesülenk az álmai, mint gondolnánk...majd 5 perc múlva megjelent a recepción...

Onnantól kezdve csak mosoly és nevetés jött...képtelen vagyok veszekedni vele...Hiszen neki sem könnyű...valakit el fog veszíteni...Aztán az is kiderült, hogy ő ezt a dalt máshogy értelmezte...jóllehet azóta sem vagyok képes mást kihallani belőle...de hagyjuk...

Beszélgettünk ismét egy röpke 5órát...-úgy érzem még ő sem tudja mi a választása- ...öleléssel váltunk el...{talán utoljára}

Mikor hazaért még msnen ment egy jóéjt puszi/ölelés, hogy ne ilyen zord legyen a talán utolsó együtt töltött napunk.

Kedden hazamentem a szülővárosomba, hogy anyuka kezébe adhassam a visszakapott szakdolgozatokat és megölelhessem megköszönve a sok-sok jót, támogatást és csodát, amit tett értem az egyetemi évek alatt.

Találkoztam StarFire-el is, ami meglepően gördülékenyen és simán össze tudott jönni...Mindketten csak röpke időt voltunk otthon, mégis belefért egy kora délutáni kávé. Nagyon kellett...sütött a nap...lazultunk és meséltünk egymásnak. Nem mintha a blogvilág nem kötne össze minket, de élőben mindig picit más. Mosolyognom kellett, ahogy elhallgattam magunkat...Két szőkeség, akiket mindenki befigyelt...mi pedig csak fröcskölődtünk minket meg sem érdemlő pasikról...bizonytalanokról, csalfákról, hazugokról...és igazi csajos konklúzióval zártunk...hát ezeket a pasikat bizony nem értjük :D

A kiruccanásom másik hatalamas eredménye az volt, hogy megvettem életem első sátrát. Rikító zöld és pár másodperc alatt felállítja magát. Csudaklassz és csudaszép...záloga lesz majd a boldog vagy épp a könyörtelen szomorú nyaramnak.

Ma vissza is tértem az egyetemvárosba...sem a munkabeosztás nem enged többet, sem a szerevzetem nem bírja sokáig az itteni közeg nélkül:D

Érdekes buszút volt...3 óra...

3 óra alatt én már kialszom magam, vagy egy másik buliban hömbölgök már vagy egy negyed munkaidőt letudok....Pokol soknak tűnt a semmittevés oltárán...zenét hallgattam és el is aludtam egy kis időre...a fürdővárosokban felszálló nénik/fiatalok bőre naptól égett illatot árszatott, ami keveredett a napsütötte naptej terjengős kókusz, tejszín, testápoló, napraforgó ízével. Ennek inspirálására tulajdonképpen egy pillanat műve volt, hogy átlényegüljek egy tudatmódosult állapotba...Álmomban Kubában voltam...éppen egy fehér falú egyszerű parti ház homokján feküdtem egy fa napágyon...a nap már lebukott és a kellemesen hűvös éjszaka sötét leple takart be gyengéden. Valahonnan gyermek zsibongás szűrődött az őslakosok rumgőzös latin zenéjének melódiái közé. Nyugodt voltam...nem volt bennem semmilyen másnapi teendő, nem kattogott az agyam fesztiválokon, szervezésen, vendégfogadáson, foglalásokon, szobatükrön, pasikon, ármánykodáson...

Lábujjaim közt morzsoltam a finom enyhén nedves homokszemeket...s azok sercegve hullottak alá...nyugodt voltam...csodálatos volt...vajon ha megtalálom az otthonom (minden tekintetben...város, munka, pasi) akkor elérhetem ezt az érzést?

Ma ér haza S.Uraság Úrnője...ma beszélnek a múltjukról s jövőjükről...rólam? nem hiszem...nem hiszem, hogy bármin változathat a lényem.

Hétfőre meglesz a válasz.

Szólj hozzá!

Még egyszer utoljára...

2010.06.21. 06:59 Na'conxypan

 

Sóhajts,
Talán nem lesz több ilyen hajnal,
Most még nevetsz kócos hajjal,
Ma még megvetsz a szavaimért.
Lehet így jó,
Lehet kell, hogy megbánd egyszer,
Legalább gyűlölj, de azt őszintén tedd!
Én sem bújok el!

A sors
Most szerelmet adna!
Ideje szót fogadni,
Nézd,
Aki többet ígér,
Annál biztosan nincs is semmi.

Jól nézz a tükörbe,
És szenvedj még,
Lelkem úgy kíván szeretni,
Mint a Tiéd.
Mindenki szorítja a félelmét,
De a könnyebb út visz az őrület felé.

Néha
Születik pár koszos levél,
Ami itt bent van,
Lapról lapra koldul szerelemért.
Kérlek olvasd el, csodás nő!
Talán nincs már orvosság,
És ha felbontatlanul félredobnád,

Sírj, mert az utolsó angyalt is elvesztetted,
Sírj, kár volt látnom azt, ami árad belőled.

Jól nézz a tükörbe,
És könnyezz még,
Lelkem úgy kíván ölelni, mint a Tiéd.
Mindenki szorítja a bölcsőjét,
De a könnyebb út csak a hazug virágoké.
Most nézz a szemembe,
Mondd, mit vársz még?
Lelkem úgy kíván szeretni mint a Tiéd.
Mindenki szorítja a félelmét,
De a könnyebb út visz az őrület felé.

Az őrület felé!
Nézz a tükörbe!

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása